Στις περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις θα έχουμε παρατηρήσει αυτές τις χρωματιστές ταινίες που ορισμένοι αθλητές έχουν τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

Πρόκειται για ταινίες οι οποίες είναι ελαστικές και εφαρμόζονται για τη θεραπεία ή πρόληψη αθλητικών τραυματισμών και άλλων μυοσκελετικών διαταραχών και ονομάζονται Kinesio-Tape (KT).Η ελαστική ταινία περίδεσης τύπου KΤ σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τον Ιάπωνα χειροπρακτικό και κινησιολόγο Dr. Kenzo Kase. Έγινε όμως ευρέως γνωστή ύστερα από την εμφάνισή της στους ολυμπιακούς αγώνες του 2008 Η αρχική σκέψη του Kase ήταν πως το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αντανακλαστικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Δημιούργησε λοιπόν μία αυτοκόλλητη ταινία από βαμβακερό υλικό που προσομοίαζε στο δέρμα. Για την ακρίβεια, το υλικό που δημιούργησε είχε το πάχος, το βάρος και την ελαστικότητα του δέρματος. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία ταινία που θα υποστηρίζει το σώμα στις δύσκολες και επίπονες κινήσεις που κάνουν οι αθλητές και ταυτόχρονα θα βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση των τραυματισμένων ιστών.

Η ταινία αυτή, η οποία είναι από υποαλλεργικό υλικό και πολύ γρήγορα ο ασθενής ξεχνάει πως την έχει κολλημένη πάνω στο δέρμα του, μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε μύες, σε αρθρώσεις και σε συνδέσμους σε διάφορα «σχήματα», ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής, την πάθηση και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εφαρμόζοντας την ταινία στο δέρμα μας μπορούμε να περιορίσουμε ή να επουλώσουμε ένα τραύμα, να τονώσουμε ή να χαλαρώσουμε έναν μυ.

Η περίδεση με kinesiotape έχει επουλωτική δράση σε οιδήματα και αιματώματα. Κι αυτό διότι όταν η ταινία εφαρμόζεται τοποθετώντας τον μυ σε διάταση, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πτυχώσεων στο δέρμα. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει στην κανονική ροή του αίματος και των λεμφικών υγρών. Κατά την εφαρμογή, το δέρμα πρέπει να είναι στεγνό, καθαρό και κατά προτίμηση αποτριχωμένο.

Tεχνικές με τις οποίες εφαρμόζεται η Κινησιοεπίδεση (Kinesiotaping)

Η ταινία, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να εφαρμοστεί με τις εξής τεχνικές:

 • Τεχνική της περιτονίας: χρησιμοποιείται συχνότερα με ταινίες σχήματος Ι ή Υ. Το δέρμα και ο μυς διατείνονται ελαφρά ή αφήνονται σε θέση χαλάρωσης. Η ταινία απλώνεται και εφαρμόζεται αντίθετα από τη φορά της ίνας του μυός.
 • Τεχνική της κυκλοφορίας: η ταινία τοποθετείται στην περιοχή θεραπείας αφού προσδιοριστεί ο μυς ή η μυϊκή ομάδα που πρέπει να θεραπευθεί και βρίσκεται σε διάταση. Μετά από την εφαρμογή της ταινίας, με ελάχιστη πίεση, ο μυς αφήνεται να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση. Αυτό αφυπνίζει το δέρμα και ο ασθενής δοκιμάζει βελτιωμένη κυκλοφορία και συχνά μειωμένο πόνο.
 • Τεχνική των συνδέσμων: το μεσαίο τμήμα της ταινίας απλώνεται στο μέγιστο βαθμό και εφαρμόζει επάνω στο δέρμα. Τα άκρα της ταινίας εφαρμόζουν χωρίς καθόλου πίεση. Εφόσον η ταινία τραβάει όλο το δέρμα μαζί, αυτό δημιουργεί μία ισχυρή ροή πληροφοριών στα νεύρα της περιοχής. Αυτό σωματικά δημιουργεί αναρρόφηση η οποία ανασηκώνει το δέρμα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη ροή. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο ασθενής μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή πηγή του πόνου.
 • Επανορθωτική τεχνική: όταν χρησιμοποιούμε την ταινία για την επανόρθωση της στάσης κάποιας άρθρωσης, προσπαθούμε να οδηγήσουμε το σώμα στην άριστη θέση. Η ταινία κόβεται στο επιθυμητό μήκος και εφαρμόζεται έτσι ώστε να προκαλείται η κατάλληλη στάση του σώματος. Η ταινία θα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε ο συνδετικός ιστός να επανορθώνεται στη βάση του.

Οφέλη για την υγεία από την εφαρμογή της Κινησιοεπίδεσης (Kinesiotaping)

Η εφαρμογή της θεραπευτικής τεχνικής KinesioTaping έχει τις εξής επιδράσεις:

 • Μείωση του πόνου μέσω της αντίδρασης του δέρματος στον ερεθισμό των υποδοχέων του
 • Ομαλοποίηση της μυϊκής λειτουργίας και βελτίωση της νευρομυϊκής επικοινωνίας
 • Βελτίωση της ροής του αίματος, της λέμφου και των ενδοκυτταρικών υγρών
 • Επανόρθωση δυσλειτουργιών των αρθρώσεων
 • Αποκατάσταση της ισορροπίας
 • Βελτίωση της συστολής των μυών και μείωση της κούρασής τους
 • Μείωση υπερέκτασης και υπερσυστολής των μυών
 • Αύξηση της τροχιάς της κίνησης
 • Μείωση του ερεθισμού του μυός
 • Ενεργοποίηση των ενδογενών αναλγητικών συστημάτων του σώματος